Sladký receptář

Aladine má ve svých novinkách mimo jiné i krásná razítka dobrot a kuchyňského náčiní,

Stampo Clear Cukrárna. Vyrobte si s námi receptář plný dobrot.

Budete potřebovat základní pevnou scrapbookovou čtvrtku nebo čtvrtku o rozměru

30,5 x 30,5 cm, razítkovací polštářky, bílou čtvrtku, barevné papíry, provázek, dva hřebíčky,

lepidlo, oboustrannou pásku, černý fix a bílé kartičky na recepty.

2

Na bílou čtvrtku otiskněte razítka, která budete chtít použít a také vyberte barvy, které se vám líbí.

Pozor, inkoust je pomaluschnoucí, abyste si to nerozmazali! Až všechno natisknete, posypte papír

průhledným embossovacím práškem.

3

Použijte horkovzdušnou pistoli a prášek zapečte.

4

Čtvrtku (použila jsem přírodní barvu) narýhujte v jednom směru na polovinu a ve druhém

směru na třetiny a rostříhněte dle fotografie.

5

Složte čtvrtku následovně – levý horní obdélník přehněte doprava a poté přehněte od sebe dolů.

Stejně to udělejte i z druhé strany. Pravý dolní obdélník přehněte doleva a od sebe nahoru.

Uprostřed by měly vzniknout dvě kapsy. Hůře se to popisuje, než skládá 🙂

6

Dvě vnitřní kapsy slepte tenkou oboustrannou páskou.

7

Nyní spojte hřbet. Vyberte si různé barevné papíry a ustřihněte si dva obdélníky – růžový

cca 8 x 11 cm (můžete zastřihnout cik cak nůžkami) a žlutý cca 6 x 11 cm. Obdélníky postupně

nalepte. Zjistíte, že jsou na každé straně delší, ale to je proto, abyste je mohli zastřihnout a

album hezky zařezávalo.

8

Z dalšího barevného papíru si uřízněte pruh široký jako váš minireceptář. Pro jistotu si

to změřte a udělejte si to přesně na míru. Mělo by to být cca 10 cm. Na délku počítejte

zadní stěnu receptáře + 1 cm na přehyb + 3 cm na klopu. Klopu zastřihněte do špičky.

9

Rozměry si narýhujte a klopu můžete podlepit stejně barevným papírem, aby byla

pevnější (udělejte to až po umístění hřebíčku, zakryjete tak nožičky). Z natištěných motivů

si vyberte kulatý – například citrón. Opět jej podlepte čtvrtkou, abyste měli pevný „knoflík“.

10

„Zapínání“ receptáře bude na dva papírové knoflíky. Ustřihněte si barevně ladící provázek,

složte jej napůl a hřebíček prostrčte nejdříve papírovým kolečkem a pak očkem provázku,

prostrčte klopou a hřebíček roztáhněte. Druhé kolečko umístěte na hlavní stranu receptáře.

Provázek obtočte kolem hřebíčku a tím receptář zavřete.

IMG_4214

Jednotlivé vnitřní kapsy opět ozdobte razítky a z bílé čtvrtky, na kterou jste si natiskli

barevné motivy, vystřihněte otisky, které se vám líbí, a nalepte je. Stejně ozdobte i pření

stranu. Použijte černý fix.

11

Do dvou vzniklých kapes si připravte bílé kartičky na recepty. Opět je můžete razítkovat

a dokreslit černým fixem.

12

Receptář je takové malé minialbum 🙂 Můžete si přidat i další stránky tak, že si složíte

2 velké čtvrtky a budete mít 5 vnitřních kapes.

13

Užijte si tvoření a také pečení 🙂

Pro Aladine připravila Iriska Irena Vohlídková

One thought on “Sladký receptář

  1. Hung

    Sylvia ~~ I am a second goireatnen Slovak and am now passing the tradition of the Easter Blessed Breakfast to my children. We all look forward to preparing the basket which we take to church on Holy Saturday and the foods are Blessed. It is so great to hear other people who are familiar with the tradition Paska, Easter cheese, and beets n horseradish, kielbasa. My grandmothers Easter Cheese recipe is 1 quart whole milk, 12 large eggs, 1 pint water, and 1 Tablespoon of salt. Beat eggs well. Mix all ingredients in a large pot. Bring to boil, stirring frequently until most of the water is boiled off. Be very careful it will burn very easily. Pour mixture into cheese cloth, gather cheese cloth together so it makes a ball of cheese, and hang over a bowl overnight.We also make the beets n horseradish. We cheat by using a jar of prepared horseradish (not the creamy one you would use for sandwiches) and canned beets. Unfortunately I don’t have exact measurements, I was taught to make by taste, but here goes ~~ grind beets in food processor. Mix horseradish and ground beets. Add small amounts of white vinegar and sugar to taste if you prefer hot hot, use less sugar.Have fun and I wish you a Blessed and Happy Easter.

    Reply

Zanechte nám odpověď

Váš e-mail nebude zveřejněn, pole označené *, jsou povinná.